Uykuya dalarken düşme hissi, uykuya dalarken oluşan düşme hissine ne ad verilir neden oluşur? Boşluğa düşme hissi, hipnik sarsıntı nedir? Hypnic jerk
Uykuya dalarken ani, sarsıntılı vücut hareketleri yaşamış olabilirsiniz. Bu yaygın bir histir ve bir rüya ile eşleşirse, aniden hareket etmiş veya düşmüş gibi hissedebilirsiniz.
İnsanların yüzde 70 kadarı zaman zaman bu olayı deneyimliyor ancak kimse neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyor.
Bu deneyim ‘hipnik sarsıntı’ veya ‘hypnic jerk’ olarak bilinir ve biz uykuya dalarken beynimizle olan anlaşmazlığa ışık tutar.
Hipnik sarsıntı, bir kişinin uykuya dalmaya başladığında ortaya çıkan ve genellikle kişinin bir an için aniden zıplamasına neden olan vücut kaslarının kısa ve ani bir istemsiz kasılmasıdır.
Hipnik sarsıntı miyoklonus adı verilen istemsiz kas seğirmelerinden biridir.
Doğal olarak bu konuda bazı teoriler var;
Birincisi, uykuya daldıkça ortaya çıkan sinir sisteminin adeta vites küçültmesinin bir sonucudur: Nefesiniz ve kalp atış hızınız yavaşladıkça ve vücut sıcaklığınız düştükçe, kas tonunuz değişir ve bu seğirmeler bu geçiş dönemi esnasında meydana gelir.
Başka bir teori ise uykuya daldıkça beyninizin kaslarınızın gevşemesini, aslında düşmekte olduğunuzu gösteren bir işaret olarak yanlış yorumladığını ve sizi korumak için kaslarınızı germek için işaret ettiğini öne sürüyor.
Hipnik Sarsıntıya Ne Sebep Olur?
Uykuda bedenlerimiz felç olur ve dış dünyadaki olaylara karşı ilgisiz oluruz ancak kas kontrolümüzü bir lamba anahtarı gibi kapatamayız.
Beynin retiküler aktivasyon sistemi adı verilen bir alanı nefes almak gibi temel fonksiyonlarımızı kontrol eder ve bize uyanık olup olmadığımızı söyler. Diğer taraftan optik sinirin yakınında bulunan ventrolateral preoptik çekirdek ise yorgunluğu belirler.
Uykuya dalarken, retiküler aktivasyon sistemi vücudunuzun kontrolünü serbest bırakır ve ventrolateral preoptik çekirdek bu kontrolü devralır. Bu işlem, bir lamba kısma anahtarının (dimmer) yavaş yavaş çevrilmesi gibidir ancak her zaman düzgün ve pürüzsüz değildir.
Uyanıklığı sağlayan enerji kalıntıları ani yükselişe geçtiğinde seğirme hareketleri görülür ama bunun sebebi tam olarak bilinmiyor. Hızlı göz hareketlerinin tersine bu seğirmelerin rüya gören beyinle bir ilgisi yoktur. Bundan ziyade günün son kalıntıları gibidir.
Hipnik Sarsıntı Tehlikeli Midir?
Çoğu zaman, hipnik sarsıntılar endişelenecek bir şey değildir. Eğer bir tanesi sizi uyandırırsa, sadece yatakta biraz dönüp, uykunuza geri dönün. Ancak unutmayın: yüksek kafein alımı, yorucu akşam aktiviteleri, duygusal stres veya uyku yoksunluğu, hipnik sarsıntıların sıklığını ve yoğunluğunu artırabilir.
Bu faktörlerden birinin gece kas seğirmelerini kötüleştirdiğinden şüpheleniyorsanız, kafeini azaltmayı, gevşemenize yardımcı olacak teknikleri kullanmayı veya daha iyi uyku hijyeni uygulamayı deneyin. Eğer sarsıntılar – ya da onlara sahip olma konusundaki endişeniz – yeterince uyku almanızı engelliyorsa, doktorunuzla konuşun.
bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;