Kitap oku, kitap önerileri, kitap tavsiye, kitap listesi, kitap listeleri, bir solukta okunan kitaplar, bir çırpıda okunan kitaplar, kitap öneri, kitap tavsiyeleri
Dünya ve Türk edebiyatından bir solukta okunan kitaplar, bir oturuşta okunacak romanları sizlerle paylaşıyoruz.
Keyifli Okumalar..
Demiryolu Serserileri – Jack London
19.yüzyılın sonundan, dönemin sosyal ve ekonomik sorunlarını okuyucularıyla buluşturan Jack London’ın dinamik anlatımıyla otobiyografik hikâyesi. Trenlerdeki kaçak yolculukları, evsiz yaşamı, açlık ve yokluğu akıcı bir dille aktarıyor.
Aşkın Metafiziği – Arthur Schopenhauer
Aşkı felsefik açıdan okumak isteyenlerin tercih edebileceği, kitaptan ziyade analiz-tez amacıyla kaleme alınmış bir eserdir. İnsan türünün devamı açısından önem taşıyan cinsel dürtülerin tamamlayıcı niteliğindeki cinsel sevginin özellikleri. Aşık olmanın amacı? Aşık olurken seçim nasıl yapılır? Cinsellik ve aşk ilişkisi. Neden fiziksel özellikler önemlidir? Gibi sorulara ve durumlara cevap arayan bir yapıt.
Yüzbaşının Kızı – Aleksandr Puşkin
Pugaçov Ayaklanması esnasında bir Rus subayının görev yaptığı kale komutanının kızı ile aralarında yaşanan duygusal ilişki aktarılıyor. Oluşturduğu atmosfer, geçtiği zamana dair bilgilendirmeleri, açık ve sade anlatımıyla sürükleyici bir Puşkin eseri.
Sokrates’in Savunması – Platon
Felsefe kitabı olmasının yanında düşüncelerin basit ama bir o kadar da etkili bir şekilde aktarıldığı binlerce yıl öncesi zamandan günümüze uzanan, Platon’un Sokrates’in ölümünden sonra yazıya aktardığı ünlü savunması. Sokrates şehrin tanrılarına inanmamakla ve gençlerin ahlakını bozmakla suçlanmaktadır.
“Karısı Xanthippe, idam edilmek üzere olan Sokrates’e “sen suçsuzsun, suçsuz yere idam ediliyorsun!” demesi üzerine filozof Sokrates “suçlu olarak idam edilmemi mi yeğlerdin?” diye sorar.”
Fareler ve İnsanlar – John Steinbeck
Hayatlarını ırgatlıkla Amerikan çiftliklerinde idame ettiren George ve Lennie isimli birbirine zıt iki karakter. George ufak tefek ve zeki, Lennie ise iri yarı, güçlü ancak zekâ geriliği olan birisi. Aralarında çıkarsız dostluk bulunan bu ikilinin büyük buhran sırasında Kaliforniya’da başından geçenler ve hayata tutunmalarını sağlayan hayalleri. İki karakter üzerinden dönemin yansımaları ve sistem eleştirisi de kitapta yer alıyor.
Kırmızı Pazartesi – Gabriel Garcia Marquez
Kolombiya’lı, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Marquez’in, herkesin gerçekleşeceğini bildiği ancak engel olmak adına kimsenin bir şey yapmadığı bir cinayetin öyküsü. Orijinal ismi “Cronica de Una Muerte Anunciada” (“ilan edilmiş ölümün kronolojisi” şeklinde çevrilebilir) yazarın çocukluğunu geçirmiş olduğu kasabada işlenen bir cinayet hikâyesini aktardığı kitabı. Toplumsal davranış biçimi, sürü psikolojisi, küçük bir köyde yaşayan Santiago Nasr’in ön yargılara ve bağnazlığa kurban gidişinin hikâyesi, belki de birkaç cümleyle anlatılabilecek olay, ilk sayfadan öldürüleceği bilinen Nasr’in neden öldürüldüğünün örgüsü.
1984 – George Orwell
Big Brother, Çiftdüşün, Yenikonuş, Sevgi Bakanlığı, Gerçek Bakanlığı… Gibi Orwell’in günlük hayatımıza soktuğu kavramlar. Kitapta yaratılan karanlık ve totaliter rejim ortamında, sürekli değiştirilen tarih kayıtları, baskı altındaki medya, düşünce polisi, her anı takip edilen insanlar gibi unsurlar dikkat çekiyor.
Romandaki düzende, merkez partiye olan bağlılığın gösterilmesi için insanın gerekirse akla aykırı olanı dahi kabul etmesi gerekir. Kitap sayesinde İngilizce’de Orwellian diye bir kelime türemiştir anlamı ise: “Vatandaşların hayatlarının her alanına müdahale eden bir hükümet sistemi.”
Yeraltından Notlar – Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
Pek çok batılı düşünür ve yazarı da etkilemiş olan, kendini gerçek hayattan soyutlamış olan bir kişinin iç çatışmalarının, hezeyanlarının aktarıldığı varoluşçu bir Dostoyevski romanıdır.
Karabibik – Nabizade Nazım
İlk Türkçe köy romanı olarak kabul edilen Karabibik uzun öykü havasında bir eser. 1890’da yayınlanan eser Antalya’nın bir köyünde yaşayan Karabibik isimli kişinin öyküsüdür. Köylünün yaşantısından görüntüleri karakterlerin şivesiyle beraber aktaran realist ve natüralist bir eserdir.
Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin
Türk Edebiyatı’nın klasik eserlerinden, her yaşça okunabilecek olan bu kitap bir İstanbullu öğretmen Feride’nin Anadolu’da farklı yerlerde yaşadığı serüveni aktarır. Duygusal bir eser olmasının yanı sıra dönemin toplumsal sorunlarını da ortaya koymaktadır.
Beyaz Zambaklar Ülkesinde – Grigory Petrov
Atatürk’ün askeri okullarda okutulmasını istediği bu eser, Rus bir rahip olan Petrov’un Finlandiya’da gördüğü gelişim ve ilerlemeler kendine has üslubuyla aktarılıyor. Gelişmekte olan ülkelere bir rehber niteliğinde olan bu kitapta Finlandiyalı yazar, diplomat, filozof olan Snellman’ın Finlandiya ve Fin halkı için olan mücadelesi, toplumsal dayanışma gayreti, vatansever bir avuç aydının Finlandiya’yı nasıl dirilttiği, bataklık ülkesinin beyaz zambaklar ülkesine dönüşümünü konu alır.
Simyacı – Paulo Coelho
Dünyanın pek çok ülkesinde pek çok dile çevrilen bu eser Endülüslü bir çoban Santiago’nun Mısır’a kadar olan yolculuğu ve serüveninin masalsı ve felsefik anlatılışıdır.
İtiraflarım – Lev Nikolayeviç Tolstoy
Tolstoy’un arayışlarının ve varlık sebebini sorgulayışını aktaran eseri. 1880 yılında yazılan eser, inançları, hayatı, ölümü, intiharı sorguluyor ve tüm bilim alanlarında bir arayışı konu ediniyor. Kısa, felsefik ancak hakikatin peşinde, iyi betimlemelerle bezeli Tolstoy’un kendi hayatından ve inanışından kareler paylaştığı yapıtı.
Kamelyalı Kadın – Alexandre Dumas Fils
1848’de ilk baskısı yapılan bu Dumas eseri aynı zamanda Verdi tarafından da operaya uyarlanmış ve dünyaca en çok izlenen sahne oyunlarından birisi olan La Traviata’ya konu olmuştur. 19. Yüzyıl Paris’inde soylular ve fahişelerin iç içe geçmiş dünyası ve Mösyö Armand ile Madam Gautier arasındaki aşkın hikâyesi.
Distopik Kitaplar ve Romantik Kitaplar içeriklerimize de göz atabilirsiniz!!
Bir Çırpıda Okunan Kitaplar diğer listelerimiz için tıklayınız;
2 – 3 – 4